ROKOMET na Ravnah


Začetki rokometa na Ravnah segajo v leto 1954, ko je bil na predlog Milana Kopača pri TVD Partizan ustanovljena rokometna sekcija, ki se je že leta 1955 preselila k športnemu društvu Fužinar. Rokometaši so nastopali na tekmovanjih v velikem in malem rokometu, takrat še v enotni republiški ligi.

Leta 1956 so učenci metalurške industrijske šole na močvirnem zemljišču na Čečovju (današnja polstolpnica št. 53) zgradili igrišče za mali rokomet. Svečana otvoritev igrišča s podlago iz črnega leša je bila spomladi 1957 z medrepubliško tekmo med Slovenijo in BiH.
Veliki rokomet se je igral na starem nogometnem stadionu v parku, vendar pa je igranje te zvrsti rokometa leta 1958 zamrlo.

V sezoni 1958/59 je bila ustanovljena Koroška liga, sicer pa so igralci Fužinarja nastopali v okrajni ligi. V pokalnem tekmovanju se je članska ekipa uvrstila na zaključni turnir četverice, kar je do danes največji uspeh rokometa na Ravnah.
V sezoni 1959/60 se je formirala tudi ženska ekipa.

Poleg članskih ekip, smo imeli moški ekipi tako v pionirski kot mladinski ligi. V sezoni 1961/62 je bil fužinarjev igralec Robert Jamšek kot prvi Ravenčan vpoklican v slovensko mladinsko reprezentanco.

Leta 1964 je rokometni klub proslavil 10 letnico kluba s turnirjem članskih ekip na novem rokometnem igrišču (današnje igrišče za mali nogomet z umetno travo), ki so ga tri leta kasneje pokrili z asfaltom. V letu 1968 je članska ekipa Fužinarja prvič gostovala na turnirju v tujini (Ždar, ČSSR).

Povprečni rezultati članske ekipe v takratni štajerski ligi so privedli do odločitve, da članska ekipa preneha z ligaškim tekmovanjem in da se vsa pozornost posveti mlajšim selekcijam.
Tako je pionirska vrsta v sezoni 1974/75 postala prvak mariborske rokometne podzveze, januarja 1976 pa je na odprtem zimskem republiškem prvenstvu v Ljubljani postala republiški prvak.

V tem obdobju je rokometni klub pridobil razsvetljavo na igrišču, zgrajena pa je bila tudi športna dvorana pri OŠ Prežihov Voranc, ki pa je kljub opozorilom rokometnega kluba premajhna za rokomet.

V sezoni 1977/78 je mladinska ekipa zmagala v mladinski republiški ligi vzhod, na finalnem turnirju prvenstva Slovenije pa osvojila 2. mesto. Junija 1979 je bil v Ludvigsburgu pri Stuttgartu velik mednarodni mladinski turnir na katerem je sodelovalo 44 ekip iz večjih držav. Presenetljivo je zmagala ekipa Fužinarja. To je bilo lepo darilo mlade generacije ob 25 letnici kluba, ko je bila predstavljena tudi nova ekipa rokometašic, ki se je v sezoni 1980/81 uvrstila v enotno republiško ligo.

Mladinska ekipa je uspešno nastopala v republiški ligi – vzhod in posledično so igralci Fužinarja sodelovali tudi v reprezentanci Slovenije. Članska ekipa se je po letih igranja v Koroški ligi in II. republiški ligi v sezoni 1985/86 prvič v zgodovini kluba uvrstila v enotno republiško ligo. Žal je že naslednje leto, zaradi neizkušenosti in tragične prometne nesreče, v kateri sta umrla dva igralca, izpadla iz lige.

V naslednjih letih so rezultati članske ekipe nihali od zelo dobrih do povprečnih. To je bil rezultat slabših treningov (polovica igralcev je študirala v Ljubljani) kakor tudi dejstva, da so člani, zaradi neustrezne dvorane, »domače« tekme igrali v Slovenj Gradcu. Tudi mladinska in kadetska ekipa nista dosegali večjih uspehov in tako je po obeležitvi 40 letnice kluba, rokomet na Ravnah postopoma ugasnil.


Junija 2012 smo ravenski rokometni navdušenci začeli obujati rokomet na Ravnah. Ustanovili smo Društvo Rokometna šola Ravne z namenom, da se ta atraktivna igra ponovno vrne na Ravne. V letu 2015 se je društvo preimenovalo v Rokometno društvo Fužinar.

Kljub temu, da trenerski tim svoje delo opravlja na prostovoljni osnovi, smo s trdim delom v teh letih sestavili in uigrali ekipe, ki nas zastopajo v 1. slovenski državni ligi za mlajše selekcije.

V naše društvo želimo pritegniti čimveč mladih igralcev in jih naučiti kolektivnosti, vztrajnosti in športnega načina življenja.

Še vedno so žive besede, ki jih je pred več kot dvajsetimi leti zapisal takratni predsednik športne zveze Ravne, gospod Jože Šater:

STRNITE IN POMNOŽITE VAŠE VRSTE IN VAŠI USPEHI BODO V PRIHODNJE ŠE VEČJI !(povzeto po almanahu ob 40-letnici RK Fužinar)